Vad äter Pantis?

Pantis äter hö. Innan dom går ut på morgonen får hon kraftfoder & ca 1 kg hö.

Sedan blir det mer frukost hö ute, samt lunch & middagshö. Utöver hö har dom alltid lite halm att sysselsätta sig med mellan fodringarna.

Ute är det begränsade högivor, ca 1-1,5 kg/häst. Inne på kvällen får hon dock 5,5-6 kg. Så per dygn äter hon runt 10 kg hö.

Största delen av kvällshöet får Pantis i ett nät tillsammans med lite extra halm. Sedan har hon ett hörn där det resten av höet ligger. Hon gillar sitt hönät & det gör att hon har sysselsättning & mat under längre tid. Hon går imellan att äta på backen & i hönätet. Det är rätt intressant. Mycket dåligt har ju skrivits om nät. Men Pantis är ett levande bevis på att hon faktiskt “tycker om” att pilla med nätet. Jag har ganska stora maskor, så det är endå relativt lätt att få ut höet 🙂

Morgon & kväll får hästarna krubb-skrammel. Pantis äter Primero Total. Ett foder med låg stärkelse & sockerhalt som mer eller mindre är gjort på gräs & lucern & med mycket fibrer, fett & energi. Ett fantastiskt foder jag aldrig kommer sluta med.

Hästar är gjorda för att äta gräs. Inte spannmål, majs, korn & annat stärkelserikt. Sedan ett år tillbaka äter inte Pantis något spannmål alls (havre, korn osv)

Lite extra hackad lucern för att ytterligare förlänga ättiden & “tuggtiden” som är så viktig för hästar!

När jag åker till stallet brukar jag blanda ihop en gröt, ett litet mellis till Pantis. 5 dl Lucernpellets samt 2 dl av en speciell mash som knappt innehåller någon stärkelse den heller. Men olika frön & örter. Bla oregano, så det luktar pizzeria i pantis krubba 😉

Sedan får hon självklart mineraler! Jag kör med Wollerts. Och nu när hon är dräktig får hon ett selen & e-vitamintillskott

Har ingen uträknad foderstat & inga analyser på grovfodret. Men jag tror man kommer långt på sunt förnuft & går lite på känsla & med ögat.

Nu kommer Pantis näringsbehov öka mycket sista månaderna av dräktigheten & sedan ytterligare när hon börjar ge di. Har köpt ett proteinkoncentrat som jag ger 1 dl morgon & 1 dl kväll. Kommer fortsätta öka på med 1 dl i månaden fram till fölning samt även öka på med lite mer Primero. Pantis ser ialf ut att vara i fint hull just nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *